Mardin Pegasus İletişim : (0850) 302 54 93
Mardin Pegasus iletişim; mimarisi, etnografik yapısı, arkeolojik alanları, tarihi güzelliklerinin yanında görsel verileri ile dakikaların durduğu izlenimlerini kişilere veren Güney doğun bölgesinde yer alan şiirsel kentlerinden bir tanesidir. Mardin bölgesinde farklı din inanışları mevcuttur.
Sanatsal bakımdan tarihi değeri oldukça yüksek olan kiliseler, camiler, manastırlar, türbelerin ve benzeri unsurlarda dini eserler içermektedir. Mardin şehri, İpek Yolu güzergahında yer alır. İçerisinde 5 adet han ve kervansaray yer alır. Mardin şehrinin ilçeleri; Dargeçit, Kızıltepe, Derik, Midyat, Mazıdağı, Nusaybin, Savur, Ömerli, ve Yeşilli’dir.
Bir diğer makalemize de Pegasus İletişim başlıklı konumuzu okumanızı tavsiye ederiz.
790 bin adet nüfusu vardır. Telefon kodu 0482’dir.
Havalimanından Mardin Şehir Merkezine Ulaşım
Mardin hava limanı şehir merkezine 20 kilo metrelik bir mesafede yer alır.
- Belediye Otobüsü
- Taksi
- Belediye Otobüsü
Mardin Hava limanı, Kızıltepe – Hava limanı arasında ulaşımı Minibüsler ile yapılıyor.
Mardin Hava alanı nizamiye bölgesinden Kızıltepe`ye ve Mardin bölgesine gidebilirsiniz. 2018 senesinin ulaşım ücretleri hava alanı Kızıltepe arası 1,5 Türk Lirası. Hava alanı Mardin arası ise 3,5 Türk Lirasıdır. Mardin hava alanlarında Havaş hizmeti verilmiyor.
- Taksi
Hava alanlarında günün her saati taksi hizmet bulunuyor. Taksilere binmeden önce gideceğiniz yere yaklaşık olarak ne kadar bir ücret tutacağını öğrenmenizde fayda var. - Mardin Meşhur Yiyecekleri
- İşkembe Dolması kibe
- İçli Köfte İrok
- İkbebet
İşkembe Dolması kibe
Kuzu veya oğlak işkembesi ile yapılan bu yemek oldukça çok özen gerektiren bir yemektir. İşkembenin et, nane, pirinç, yeni bahar veya isteğe bağlı olarak nohutun eşliğinde hazırlanarak servis edilir.
İçli Köfte İrok
İçli köftenin eşsiz lezzeti ve güzelliği içerisinde yer alan baharatlar ile taçlandırılıp hazırlanmasıdır. Oldukça fazla emek ile hazırlanan bu köfte aynı zamanda kızartma işlemi ile de damaklarda eşsiz lezzetler bırakır.
İkbebet
Haşlanma olarak hazırlanan bu yiyecek içli köftenin bir başka türüdür. Sağlıklı beslenmeyi hedef alan kişiler tarafından oldukça fazla tercih edilir. Kızartması da aynı zamanda yapılır. Tercihe göre soslu olarak da hazırlanabilir.
Mardin de Gezilecek Yerler
- Mardin Evleri
- Deyrulzafaran Manastırı
- Ulu Cami
- Mardin Kalesi
- Kasımiye Medresesi
- Dara Mezopotamya Harabeleri
- Mor Gbariel Manastırı (Deyrulumur)
Mardin Evleri
Taş işçiliğinin eşsizliğine şahit olabilmek için bölgeye Orta Çağ izlenimini kazandıran, geleneksel mimarisi ile inşa edilmiş olan taş evler, Mardin bölgesinde gezilecek en önemli yerler arasında ilk sıraya ekleyebilirsiniz. Bölgede rahatlıkla bulunabilen sarı renkteki kalker taşından yapılmış olan Mardin Evleri’nin en büyük özellikleri sıcaklığı iç kısmına yansıtmamasıdır. Mazı Dağı eteklerindeki dar sokaklarda gezinirken görüntüleme şansı elde edebileceğiniz evlerin görkemli görüntüsü, duvarlarına işlenmiş olan süslemeler ile daha fazla artırılmış oluyor.
Deyrulzafaran Manastırı
Mardin şehrine 4 kilometre doğu hizasında, ovaya hakim bir konumda bulunan bu manastır, M.S. beşinci yüzyıl da Süryaniler tarafınca inşa edilmiştir. 1932 yıllarına kadar Süryani Ortodoks adı altındaki patriklerin ikametgâh yeri olarak kullanılmıştır. 52 adet patriğin mezarları burada bulunur.
Ulu Cami
Çarşı içerisinde yer alan Ulu Cami, çeşitli bölgelerine konumlandırılmış 16 adet kitabeye sahiptir. Kimin tarafından hangi zamanda yaptırıldığı veya mimarının kim olduğu halen bilinmiyor. Mardin bölgesinin en eski camisidir. 2 (iki) adet minareli olacak şekilde inşa edilmiştir. Fakat günümüze sadece 1 (bir) tanesi sağlam bir şekilde ulaşabilmiştir.
Mardin Kalesi
“Kartal Yuvası” ismiyle de bilinen Mardin Kalesi, bu zamanlara ulaşabilen son görüntüsünü onuncu yüzyıl da Hamdaniler’in çalışmaları ile elde etmiştir. 1.600 senelik bir geçmişe sahiptir.
Kasımiye Medresesi
Mardin bölgesinde gezilecek alanlar arasında Artuklular zamanında yapımına başlanan; fakat Timur yönetiminde bulunan Moğollar’ın saldırısı sebebi ile yarım kalmış olan Kasımiye Medresesi yer alıyor. 15. yüzyıllarda Akkoyunlu adı altındaki Sultan Kasım İbn Cihangir inşasını tamamlamıştır.
Dara Mezopotamya Harabeleri
Döneminin en görkemli aynı zamanda en ünlü merkezi olan Dara Mezopotamya Harabeleri, Nusaybin güzergahı üstündeki Oğuz Köyü’nün içerisinde bulunuyor. İsmini Pers Kralı üçüncü Dara’dan almış olan bu antik kent, Milattan Önce 530 ve 570 seneleri arasında inşa edilmiştir.
Mor Gbariel Manastırı (Deyrulumur)
Midyat bölgesine bağlı olan Güngören köyünde ki, Süryanilerin ana vatanı olarak bilinmekte olan Tur Abdin Yaylasında yer alan bu manastır Mor Şmuel adı kişinin ve öğrencisi tarafından 397 (Üç yüz doksan yedi) senesinde inşa edilmiştir. Farklı zamanlarda yapımlarına başlanmıştır, değişik tarzdaki yapılardan oluşan dini bir yapıya, yapımında önemli bir takım katkılarda bulunan Turabbbin Metropoliti Mor Gabriel ismi verilmiştir.
Mardin den Ne Alınır?
Çevrenizdekilere gezmiş olduğunuz Mardin bölgesinden hatıra olarak bir takım hediyeler almak istiyorsanız. Sabun alabilirsiniz. Sabunun yanı sıra, bakır ürünler, Takunya, badem şekeri, cevizli sucuk, peksimet, leblebi, çörek, süryani şarabı alabilirsiniz.
Mardin Otelleri
- Erdoba Evleri Osmanlı Konağı
- Erdoba Elegance Hotel & Spa
- Zinciriye
- Hilton Garden Inn Mardin
- Yay Grand
Erdoba Evleri Osmanlı Konağı
Osmanlı Konağı, 1878 senesinde Şahtene ailesi tarafından inşa edilmiştir. Aile aynı zamanda otel inşaatına kadar bu konakta hayatlarına devam etmekteydi. Bugün Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığından işletmesi yapılıyor. Konağın doğu bölgesinde bir zamanlar ilk okul olarak hizmet verdiği biliniyor. Restorasyon işlemleri yapıldığında orijinal hali korunarak ek ünitelerin yapılması planlanmıştı. Mardin bölgesine has 17 adet taş odası bulunur.
Adres: 1. Cadde No:135, 47000, Mardin, Türkiye
Telefon: +90(482) 212 76 77
Erdoba Elegance Hotel & Spa
2011 senesinde Mardin bölgesinde ilk ve tek 5 (beş) yıldızlı otel olarak müşterilerine hizmet vermeye başlamış bulunuyor. Eşsiz mimari görsellikleri, konforlu bir konaklama imkanları, eğlence salonları ile konaklama imkanlarınızı eğlenceli bir hale dönüştürmeyi hedefliyor. Kaliteli hizmetin yanında güler yüzün yer aldığı bu otel yurdun dört bir yanından ziyaretçilerini bekliyor.
Adres: Yenişehir Mahallesi, Midyat Yolu Üzeri 3.km., 47100 Artuklu/Mardin, 47100, Mardin, Türkiye
Zinciriye
Otel geçmiş zamanlarda hangi tarihte inşa edildiği tam olarak bilinmiyor. Otelin kuzey bölgesinde Sultan İsa Zinciriye Medresesi yer alıyor. Güney bölgesinde ise Mezopotamya ovası yer alıyor. Doğusunda meşhur olan ve yapısında hayretler uyandıran şehidiye camii yer alıyor. Otel Milattan Önce 4000 senelik bir geçmişi bulunan Mardin Kalesi’nin yamacında bulunuyor.
Adres: Medrese Mahallesi Sokak 243 No:13, 47100, Mardin, Türkiye
Telefon: +90(482) 212 48 66
Hilton Garden Inn Mardin
4 yıldızlı konforu ile tüm misafirlerine kaliteli bir konaklama hizmeti sunuyor. Şehrin merkezine 1,6 kilometrelik bir mesafede yer alıyor. Odalarında bulunan özellikler; Banyo (Duş), Elektrikli Su Isıtıcısı, Çalışma Masası, Televizyon, Klima, Merkezi Isıtma, Makyaj Aynası, Odalarda Wi-Fi, Odalarda ücretsiz Wi-Fi, Telefon, Uydu TV, Ütü Masası ve Saç Kurutma Makinesi bulunur. Sağlık açısından otelin verdiği hizmetler; Buhar Odası, Hamam, Güzellik Salonu, Sauna, Masaj ve Vücut Bakımı hizmetleri veriliyor.
Adres: Yenişehir Mahallesi, Barış Caddesi 29 Sokak No: 34, 47800, Mardin, Türkiye
Telefon: +90(482) 213 96 00
Yay Grand
4 yıldızlı hizmeti ile konaklama yapacak olan misafirlerine eşsiz bir gece yaşatmayı amaçlayan bu otel şehir merkezine 4,3 kilo metre uzaklıkta yer alır. Odaların içerisinde full donanımlı banyolar yer alırken, klima, televizyon bar gibi hizmetleri de bulunuyor. Oda özelliklerinde; Banyo (Duş), Çalışma Masası, Banyo (Küvet), Klima, İnternet, Merkezi Isıtma, Makyaj Aynası, Odalarda Wi-Fi, Oda Kasası, Uydu TV, Telefon, Saç Kurutma Makinesi, Televizyon
Adres: Diyarbakır Yolu Üzeri, 47000, Mardin, Türkiye
Telefon: +90(482) 212 57 77