Turizm Cenneti Trabzon Şehrimiz
Turizm Cenneti Trabzon Şehrimiz: 4000 yıllık bir geçmişe sahip olan, Doğu Karadeniz’in en güzel şehirlerinden Trabzon; yemyeşil doğası, muhteşem manzaraları ile tanınır. Sümela Manastırı, Boztepesi, şehir içinden geçen tarihi surları kısacası her şeyi ile güzel olan Trabzon, Karadeniz’in diğer illeri içinde bir transfer noktasıdır. Geçmişten bugüne Trabzon, çok kez farklı kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Limanı ile birçok ülkenin ticari gemilerini misafir eder.
Hamsi ile yapılan yemekleri ile ünlü olan şehrin yüzölçümü 4.635 km’dir. 17 ilçeye ayrılmıştır. Karadeniz’e paralel olan şehir, kıyıdan itibaren yükselen dağları ve bu yamaçlara kurulan yerleşim yerleri görülmeye değer.
Trabzon’a Havalimanı
Trabzon‘a karadan ulaşım ve hava yolu ile ulaşım sağlanır. Trabzon Havaalanı, şehir merkezine en yakın terminallerden biridir. 1957 yılında hava meydanı olarak trafiğe açılan terminal; 29/11/ 1995 yılında havalimanı statüsüne ulaşmıştır. Trabzon şehir merkezine 2 km uzaklıkta olan havaalanına ulaşım şehir merkezinden çok kolay şekillerde gerçekleşir.
Deniz kıyısında yer alan havalimanına iniş bazı durumlarda oldukça zordur. Trabzon Havalimanı aynı zamanda bölgedeki en büyük alandır. Çevre illerden dış hatlar uçuşu için yolcular Trabzon Havalimanını kullanırlar. Yakın zamanda iç hatlar ve dış hatlar binasının ayrılması ile daha modern bir görünüme kavuşan havalimanı, uluslararası uçuşlarda transfer noktası haline gelmiştir.
Trabzon Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım
Şehir merkezinden, havaalanına ulaşım, Havaş servisleri, taksiler ve şehir içi otobüsleri, dolmuşlar ve belediye otobüsleri ile sağlanır. Trabzon Havaalanının, şehir merkezine yakın konumu sayesinde zaman kaybı olmadan alana ulaşım sağlanır.
Havaş Servisleri ile Trabzon Şehir Merkezine Ulaşım
Havaş servisleri, oldukça makul ücretler ile şehir merkezinden havaalanına yolcuları taşır. Aynı zamanda şehir merkezi dışında Hopa, Ardeşen, Rize ve Tirebolu’dan yapılan servisler ile de çevre illerden gelen yolculara da hizmet verir. Şehir merkezinden, havaalanına ulaşım HAVAŞ servisleri ile 30 dk sürmektedir. Trafik yoğunluğuna bağlı bu sürede değişim olabilir.
Havaş servisleri ile 6 TL ile ücretlendirilir. Şehir merkezinde 4 ayrı duraktan kalkan servisler, diğer illerden de belirli noktalardan kalkarak varış noktası olan Trabzon Havaalanı’na ulaşımı sağlar. Uçak kalkış saatlerine uygun olarak düzenlenen servis kalkış saatleri ve ücret bilgileri Trabzon Havaalanı internet sitesinde verilmiştir.
Havaş servislerinin, Trabzon Havaalanı kalkışlı seferleri ise yine Trabzon merkez, Rize, Tirebolu, Rize ve Ardeşen yönünde ulaşım sağlar. Havaş servisleri ile havaalanına ulaşım sağlamayı planlayan yolcuların uçak kalkış saatinden 2 saat öncesinden, servis kalkış duraklarında hazır olarak beklemeleri gerekir.
Taksi ile Şehir Merkezine Ulaşım
Trabzon Hava alanında görevli taksiler 7/24 Trabzon’a gelen yolcuları, istedikleri yerlere götürüyor. Trabzon Havaalanından şehir merkezine, taksi ile ulaşım ücretleri 40 ile 50 TL arasındadır.
Şehir İçi Otobüsler ile Trabzon Şehir Merkezine Ulaşım
Havaalanından, Trabzon Meydan yönüne doğru giden, dolmuş, belediye otobüsleri ve halk otobüsleri ile ulaşım kişi başı 2 TL ile gerçekleşir. Trafik yoğunluğuna göre 30 dk ile 45 dk kadar süren bu kısa yolculuk, Trabzon Meydan, Trabzon Forum AVM, otogar ve köylü otogarına kadar tek vasıta ile gerçekleşir.
Trabzon’da Araç Kiralama
Trabzon’a pegasus alarak, Trabzon’a gelen yolcular, araç kiralamak istedikleri zaman, alan içinde hizmet veren araç kiralama firmaları ile irtibata geçebilir.
Trabzon’ da Nerelere Gidilir?
Doğu Karadeniz’in doğal güzelliklerini barındıran Trabzon tarihin izlerini de taşır. Trabzon’a pegasus alarak hem tarihi hem de muhteşem doğayı görmek mümkündür. Trabzon şehir merkezinde gezilecek yerlerin başında, Boztepe gelir. Trabzon’a en iyi gören tepelerden biri olan bu alanda, semaver ile çay keyfi yaparak Karadeniz’i seyre dalabilirsiniz. Şehir merkezinden tek vasıta ile tepeye ulaşım gerçekleşir. Çay bahçeleri dolu bu alan temiz hava almak isteyenler için oldukça idealdir.
Trabzon Ayasofya Müzesi yine merkezi bir konumdadır. Nadir eserlerden biri olan Ayasofya Müzesine giriş ücretsizdir. Bir kısmı camii olarak kullanılan müze, tarihi yönü ile büyük önem taşır. Çal Mağrası ve Trabzon Müzesi de yine ulaşımı kolay lokasyonlarda olan gezilecek yerler arasındadır. turizm cenneti trabzon şehrimizturizm cenneti trabzon şehrimiz adı verilen, doğal güzelliği ile herkesi kendine aşık eden turistik bölge, Trabzon’un Çaykara ilçesinde yer alır.
Burada hizmette olan oteller genel olarak tepelere kurulmuştur. Uzungöl‘de konaklama yapacak ziyaretçileri eşsiz bir manzara bekler. Sera gölü de ayrıca gezilecek yerler listesine eklenebilir.
Sümela Manastırı; Trabzon’un Maçka ilçesinde, deniz seviyesinden 1.050 mt yüksekliğe inşa edilen tarihi eser görülmeye değer bir yapıttır. Meryem Ana adına kurulmuş olan bu manastır, geçmiş geleneklerden biri olan, ormana ve suya yakın bir konuma inşa edilmiştir. Sarp kayalıkların üzerinde kurulmuş Sümela Manastırı’nda, onlarca mozaik yer alır. Trabzon Valiliği tarafından korunan bu eseri görmek isteyenlerin, kişi başı 25 TL olan biletlerden almaları gerekir. Doğa ve tarihin iç içe olduğu şehirde ayrıca, Atatürk Köşkü
- Vazelon Manastırı
- Peritera Manastırı
- Bedesten
- Trabzon Kalesi gibi birçok yer bulunur.
Trabzon’da Neler Yenir?
Kuzeyin en güzel şehrinde, yemek kültürü de oldukça çeşitlidir. Fındık üretiminin büyük bir kısmının yapıldığı şehirde, hamsi ile yapılan yemekler oldukça fazladır. Hamsi kuşu, hamsi tava, hamsi buğulama, hamsili pilav, hamsili yumurta gibi içinde hamsinin bulunduğu onlarca lezzetli yemek vardır. Karalahana çorbası, Akçabat Köfte, Kuymak, Sarambula, Peynirli Trabzon pidesi gibi yüzden fazla yöresel yemek bulunur. Merkeze yakın Akçabat ilçesinde, Karadeniz kıyısına kurulan restoranlar Akçabat Köfteleri ile ünlüdür. Laz böreği ve Pazı sarması yine Trabzon’un vazgeçilmez lezzetleri arasındadır.
Trabzon Şehir İçi Ulaşım
Trabzon Şehir merkezi “Meydan” adı ile anılır. Şehir İçi seferlerini yapan araçlar mutlaka Trabzon Meydan’a uğrar. Kişi başı servis ücretleri 2 TL olarak belirlenmiştir. Şehir merkezinden ilçelere gitmek isteyen ziyaretçiler, yine şehir merkezine yakın küçük otogardan hareket eden minibüsler ile ulaşım sağlayabilir. Maçka, Sürmene, Yomra, Of, Tonya ve birçok ilçeye belirli saatlerde hareket eden minibüsler ile gidilebilir. Konumu gereği; Rize, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt’a komşu olan Trabzon’da bu illere düzenlenen seferler sayesinde; ziyaretçiler, çevre illeri de gezme fırsatı elde edebilir.
Trabzon’da Konaklama
Trabzon’a pegasus alıp Trabzon’da konaklamak isteyen ziyaretçilerin otel seçenekleri oldukça fazladır. Şehir merkezinde yer alan onlarca otel, güler yüzlü personeli ve kaliteli hizmetleri ile ziyaretçilerini ağırlar.
Trabzon Şehir Merkezinden Havaalanına Ulaşım
Trabzon’a gelen ziyaretçiler, dönüş yolunda da hava yolunu tercih ettiklerinde, merkezi bir konumda olan havaalanına 3 farklı şekilde ulaşım sağlayabilirler. Havaş servisleri, günün belli saatlerinde, uçak kalkış saatinden 2 saat önce belirlenen duraklarda yolcularını, havaalanına ulaştırmak için beklerler. Şehir içinde 4 Havaş servis durağı bulunur.
Konaklanan bölgeye yakın duraklara, transfer için gelen yolcular yine 6 TL ödeyerek, uçuş saatlerinden önce alana varırlar. Rahat ve hızlı bir şekilde alana ulaşmak isteyen yolcular taksi ile ulaşımı gerçekleştirebilir. Trabzon Belediyesine ait, otobüsler, yine belli duraklardan hareket ile 30 d içerisinde havaalanına ulaşır. Dolmuş ve özel halk otobüsleri, diğer vasıtalara göre daha uzun bir sürede havaalanına ulaşım sağlar.
Bir diğer makalemiz olan Trabzon Uçak Bileti İletişim Adresleri hakkında geniş bilgi verdik. Dileyen misafirlerimiz yurtiçi ve yurtdışı uçak bileti iletişim adreslerini yine aynı makalemizden okuyarak güncel bilgi sahibi olabilirler.